divendres, de setembre 14, 2007

Els ecologistes consideren insuficient la defensa de la Vallesa per part de la Fiscalia

Visita el blog original a: Paterna en red

La Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria respon a la decisió del fiscal de Medi Ambient d'arxivar la denúncia presentada per la Coordinadora contra la tala d'arbres en el bosc de la Vallesa. Els ecologistes han manifestat en un comunicat que “lamentablement en este país les qüestions ambientals encara estiguen supeditades, de vegades, a lleis anteriors a la nostra actual Constitució democràtica” i que “l'arxiu és una mostra de la desprotecció que es troben els espais naturals davant de […] una tala massiva de pins centenaris que va suposar una de les majors agressions que han patit la flora i la fauna d'este bosc en els últims anys”.

Entorn de l'objectiu de les tales al·legat per les elèctriques i el Consell, la Coordinadora considera que “no es poden realitzar accions que suposen una disminució de la massa boscosa d'un espai protegit” i que “que les línies elèctriques que travessen els espais naturals han de ser de "provada seguretat"”, i si no és així conclouen que “l'Administració no pot permetre que es mantinguen”.

La Coordinadora recorda la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia d'agost que va decretar la paralització per dos raons fonamentals, el dret a la participació ciutadana i la protecció del medi ambient, ambdós arreplegats en la Constitució. El document considerava que la Generalitat va actuar «per via de fet» a l'autoritzar les tales, però la legislació espanyola des de la Constitució «rebutja amb caràcter general» este tipus d'actuacions perquè «constituïxen una forma de violència sobre el ciutadà i els seus béns incompatible amb el que el poder públic és i ha de ser en un Estat de dret».

El TSJ recorda també que la recent declaració de parc natural que afecta este bosc «imposa la necessitat cohonestar els interessos paisatgístics i de protecció de determinada fauna i flora amb altres també vinculats al medi ambient i relacionats amb la prevenció d'incendis». I també recorda que el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals del Parc Natural del Túria (la normativa màxima que regix en el parc) preveu treballs de neteja en l'entorn de les línies «però atenent a la seua màxima integració en el paisatge i el seu mínim impacte ambiental i no s'admet la reducció de les masses forestals existents». La interlocutòria conclou que «l'interés general innat en la declaració de parc natural és evident i preval» encara que hagen d'adoptar-se «quantes mesures de prevenció d'incendis siguen procedents».

Desviació, no soterrament
La Coordinadora, que es lamenta del poc interés de les Administracions públiques i de les companyies elèctriques per fomentar les energies respectuoses amb el medi ambient, reitera que no és partidària del soterrament de les línies d'alta tensió el que suposaria “ una destrossa en la zona forestal perquè requeriria construir una desena de grans túnels” per a recordar que el que “sempre hem demanat és el desviació de les línies elèctriques fora del parc Natural i, amb això, el desmantellament i trasllat de la subestació elèctrica de l'Eliana.”